سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شان سازی زنبور

شان سازیشانها با موم درست می شوند و موم به وسیله غده مومی که در زیر شکمش قرار دارد ترشح می گردد.

زنبورها با مومهای ترشح شده حجرههای شش گوشه فراوانی می سازند که ما هر یک از آنها را سلول می نامیم .

مجموعه سلولها که در داخل یک کندو در یک ردیف قرار دارند (شان) می گویند.

 در عکس بالا برش طولی یک شان را نشان میدهد که در آن سلولها اندکی به سمت بالا متمایلند. این طرز ساختمان آنها باعث می گردد که سلولها بتوانند وزن گرده گل و بویژه وزن سنگین عسل را تحمل کند.

بجه زنبور پس از ورود به کندوی تازه استعداد فوق العادهای برای مومسازی و در نتیجه ساختن شانها دارد و این استعداد موم سازی به دلیل نیاز هم هست . چون ملکه در کندوی تازه باید تخم بگذارد و تخمها را تنها در ته سلولهای مومی می تواند بگذارد که در کندوی تازه از آن معمولا خبری نیست .


» نظر

زنبور کارگر

زنبور کارگر زنبور کارگر مثل ملکه از تخم بارور شده بوجود می آید و باز مثل ملکه از جنس ماده است. دوران رشدش از تخم تا زنبور کامل 21 روز است تمام کارهای داخلی و خارجی کندو و جمعیت را کارگران انجام می دهند که مهمترینشان  عبارتند از :

تمیز کردن داخل سلولهای مومی

تغذیه ملکه

تغذیه لاروها

گرم کردن لاروها

تنظیم گرمای داخلی کندو

تولید موم و ساختن سلولهای مومی

دفاع

تعویض ه.ای داخلی کندو

جمع آوری شهد و گرده گل

تهیه بره موم

اوردن آب به داخل کندو و غیره..........

 

دو نوع زنبور کارگر وجود دارند که از لحاظ شکل ظاهری فرقی با هم ندارند :

1- کارگران بهاری که از اوایل بهاز تا نیمه تابستان متولد می گردنند و حداکثر سنشان از شش هفته تجاوز نمی کند

2- کارگران پاییزی که از نیمه دوم تابستان به بعد متولد  شده و حداکثر سن آنها از هفت ماه هم تجاوز میکند .

 

تعداد زنبورهای کارگر یک جمعیت نسبتا خوب در حداکثر قدرتش در سال (در حدود خرداد ) به 60000 عدد یا بیشتر هم می رسد در صورتی که در زمستان تعدادشان از 8000 الی 12000 عدد تجاوز نمی کند.

 

 


» نظر

زنبور نر

زنبور نرزنبورهای نر از تخمهای بارور نشده بوجود می آیند یعنی پدر نداشته و تنها دارای مادرند ولی از جانب مادری دارای پدربزرگ هم میباشند. مدت رشدشان (از تخم تا زنبور کامل) 24 روز است .

زنبور نر 12 روز پس از تولد به سن بلوغ رسیده و قادر به جفت گیری می باشد. زنبورهای نر از اواسط فروردین تا تیمه دوم تابستان در کندوها و همراه ملکه و کارگران زندگی می کنند.

جمعیت هایی که دارای ملکه اند از نیمه دوم تابستان نرها را به زئر از درون کندو بیرون می رانندو یا مانع ورودشان به کندو می شوند تا از گرشنگی بمیرنند(نرکشی) . بنابراین در حالت طبیعی در  فصل پاییز و زمستان در کندو از نر ها خبری نیست.

وجود زنبور نر تنها برای جفتگیری با ملکه هابب است که معمولا در جمعیت تولید می گردند و این کار همیشه در خارج از کندو و در هوای آزاد و آفتابی انجام می گیرد. هر زنبور نر تنها فقط یکبار در زندگی می تواند جفت گیری کند چون هنگام جفتگیری دستگاه تناسلی و قسمتی از بدنش پاره شده و در داخل بدن ملکه باقی می ماند . وی در اثر این زخم میمیرد. بدین طریق زنبور نر هرگز فرزندش را نمی بیند

 


» نظر

ملکه زنبور عسل

ملکهملکه تنها موجود ماده کامل و تنها تخمگذار جمعیت عسل است که مثل زنبور کارگر از تخم بارور شده بوجود می آید .ملکه مادر تمام زنبورهایی است که با هم در یک کندو زندگی می کند. مدت رشدش (از تخم تا موجود کامل ) 16تا 17روز بوده و پس از رسیدن به سن بلوغ (4تا5روز بعد از تولد)در یک یا چند روز آفتابی قبل از ظهر از کندو به خارج پرواز نموده و با چندین زنبور نر جفت گیری می کند.

بنابر این خیلی از زنبور های یک جمعیت با وجودی که از یک ملکه بوجود میآید باز هم با هم نسبت نا خواهری دارند چون دارای پدرهای متفاوتی هستند  به همین دلیل هم خیلی از  اوقات زنبورهایی که از یک ملکه بوجود می آید رنگهای مختلفی دارند.

پس از شروع تخمگذاری ملکه معمولا تا آخر عمر از کندویش بیرون نمی رود مگر هنگام بچه دادن.

ملکه پنج سال عمر می کند ولی اگر بخواهیم جمعیت پر محصول باشد باید ملکه را در سن سه سالگی حذف نمود و یک ملکه جوان به جمعیت داد(جانشین کردن ملکه) چون با بالا رفتن سن ملکه قدرت تخمگذاری آن بتدریج کمتر می شود.در نتیجه جمعیت ضعیف و ضعیفتر می شود و نمی توان انتظار محصول از آن داشت.


» نظر

سه نوع زنبور در کلونی عسل

در جمعیت سالم و کامل سه نوع زنبور وجود دارد :

الف : یک ملکه

ب: چند صد تا حدود یکهزار زنبور نر

ج: چند هزار تا چند ده هزار عدد زنبور کارگر.

ملکه و همه زنبور های کارگر ماده اند.فرق بین این دو در این است که دستگاه تناسلی کارگران ناقص بوده و جفت گیری برایشان ممکن نیست و حال انکه دستگاه تناسلی ملکه کامل و جفت گیری هم می کند. فرق ظاهری بین ملکه و کارگران در طویلتر بودن شکم و اندام است . شناختن ملکه در داخل انهمه زنبور کار ساده ای نیست ولی زنبوردارهای با تجربه با کمی زحمت و دقت ملکه را از بین آنهمه زنبور پیدا میکنند/

فرق ظاهری زنبور نر و کارگر و ملکه در این است که اولا چشم مرکب زنبور نر از پشت سر به یکدیگر می رسند و حال انکه چشم ملکه و کارگر مثل همدیگر و به هم نمی رسند ثانیا نرها چاقتر از ملکه و کارگراند . ثالثا انتهای شکم زنبور نر گرد ولی ملکه و کارگر دارای انتهای نوک تیز می باشند


» نظر